неділю, 19 січня 2014 р.

Лінгвістична вікторина



          Л І Н Г В І С Т И Ч Н А        В І К Т О Р И Н А

1.     Назвіть синоніми до слова  алфавіт  і поясніть походження цих слів.
( Алфавіт – грецьке слово, утворене від назв двох перших букв грецького алфавіту – «альфа» і «віта».
  Абетка – за походженням українське слово, утворене від сучасних назв двох перших букв – «а» і «б».
  Азбука – від двох перших букв алфавіту давньоруської мови  -  «аз» і «буки» )

2.     У нашій мові є так звані слова-помилки, наприклад : громовідвід, кенгуру. Ось ще два таких слова : індіани, індик. Поясніть, чому їх можна назвати словами-помилками. Назвіть винуватця цих помилок.
( Славнозвісний адмірал  Христофор Колумб під час однієї з експедицій – кругосвітнього плавання – привів свою ескадру до прекрасних , багатющих берегів якогось материка. Колумб був упевнений , що це Вест-Індія, тобто західне узбережжя Індії. З його легкої руки корінних жителів цього материка європейці назвали індіанами.  Звідти було вивезено в Європу багато скарбів, представників флори і фауни, в тому числі й індійських півнів – відомих нам індиків (слово того ж кореня). Пізніше помилка Колумба з’ясувалася, та було вже пізно – слова   індіани,  індик  закріпилися в іспанській мові, звідти потрапили і в інші мови.

3.     Січень січе, лютий  лютує,
Березень плаче, квітень квітує,
Травень під ноги стеле травицю,
Червень збирає сіно в копиці…
             ( Ф. Петров)
Усім вам ще з дитинства відомий цей віршик, у якому пояснюється походження назв місяців . Так, травень – місяць буйнотрав’я, жовтень – час жовтого листя. Назви місяців прозорі, зрозумілі. Але чи све тут так просто ? Спробуйте пояснити назви перших місяців літа та осені.
( Більшість дослідників вважає, що червень одержав свою назву в давніх слов’ян як місяць появи червця –черв’яка, з якого виготовляли червону фарбу для тканини. У давнину це було дуже поширеним заняттям на Україні, червця вивозили і за кордон. У діалектах цей місяць називався ще червець, тобто так само , як черв’як фарбник.
  Назву вересень пов’язують з вересом, рослиною-медоносом. Вересень – місяць найбільшого цвітіння вересу )

4.     Управитель одного  маєтку в Ірландії, англійський капітан, жорстоко ставився до орендарів-ірландців. Коли сутички з місцевим населенням загострилися, капітан викликав поліцію. Розлючений натовп розігнав її. Наступного дня всі робітники і слуги пішли від капітана ; крамарі відмовилися йому продавати товар. Ніхто не спілкувався з капітаном, він змушений був виїхати з Ірландії .
Яке слово з’явилося після тих подій ? До якої групи лексики воно належить ?
( Ім’я жорстокого капітана – Бойкот. Загальна назва бойкот означає припинення стосунків з установами, особами, ігнорування їх. Слово належить до суспільно-політичної лексики.)

5.     Назвати слово, яке об’єднує ці предмети ( на столі – карта зоряного неба  та іграшковий собачка ). Дві підказки : 1) це слово латинського походження ; 2 ) те, що воно означає, дуже люблять учні й студенти.
( Період з 22 липня до 23 серпня у стародавніх римлян називався канікулами, тобто часом, коли сонце перебуває у сузір’ї Пса ( «собака» по-латині canis , зірка Сіріус із сузір’я Пса називалася  Canicula ). Цей період відзначався  настанням великої спеки, і з цієї причини робилася перерва в засіданнях римського  сенату. Згодом канікулами почали називати перерви в роботі навчальних закладів.

6.     12 славнозвісних подвигів здійснив цей герой давньогрецької міфології. Греки називали його … А втім , скажіть краще, як називали його древні римляни, бо саме з латинським іменам цього героя пов’язана назва цього продукту, яка грунтується  на переносному значенні цього слова . Яке це слово ?
( Геркулес – латинське ім’я грецького міфічного героя Геракла, який відзначався дивовижною силою. У переносному значенні «геркулес» - богатир, силач, атлет ; «Геркулес» - назва вівсяних пластівців ).

7.     У Шевченка читаємо :
… Пострижемося ж у лакеї
Та ревносно в новій лівреї
Заходимось царів любить
Шкода і оливо тупить.
            ( «Царі»)
 Що таке оливо ? Яка його сучасна назва ?
( Оливо – олівець. Колись олівці робили з олов’яних паличок, вставлених у дерев’яну оправу. Такі олива добре писали на пергаменті ).

8.     За часів Київської Русі ця місцевість являла собою вкриту лісом долину, якою протікав струмок . У давні часи вона була місцем полювання , де кияни розвішували й перевішували сітки для вилову диких звірів ( звідси й найдавніша назва – Перевісище ). Долину цю перетинали, перехрещували яри. Яка цієї місцевості в наш час ?
 ( Вулиця Хрещатик у Києві).
9.     Росіянка за походженням, вона стала класиком української і французької дитячої літератури. Писала твори трьома мовами. Назвіть цю письменницю.
( Марко Вовчок писала українською, російською, французькою мовами )

10. Назвіть «найпасивнішу» , тобто найрідше вживану букву українського алфавіту.
( Буква «ф». В українській мові звук, що позначається цією буквою, зустрічається у небагатьох  запозичених словах.

11. Один англійський лорд , завзятий картяр, не бажаючи ні на хвилину відриватися від улюбленої гри, «винайшов» спосіб швидко повечеряти , не забруднивши пальців під час гри : шматочки шинки чи сиру були покладені між двома скибками хліба.
 Назвіть прізвище цього лорда.
(  Сендвіч. Від прізвища англійця одержав свою назву і «винайдений» ним різновид бутерброда – сендвіч )

12. Чи є «родичами» слова корова і коровай?
( Так, зв’язок між цими словами ритуальний. Первісне значення «корова» - «рогата», раніше корів вирощували не заради молока, а для жертвоприношень. Пізніше, коли корову оцінили по-справжньому, почали реальну тварину заміняти символом . Згодом жертовний пиріг прикрашали частиною тварини, зокрема , рогами. Звідси й назва коровай – жертовний «рогатий» пиріг.








Немає коментарів:

Дописати коментар